Generációk tapasztalata


A mienk egy családi vállalkozás, mely nagy múltra tekint vissza a fenyőtermelés terén. Már 3 generáció óta foglalkozunk karácsonyfákkal (képen a mostani 2 aktív generáció, apa és fia). Ez alatt a közel 50 év alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, melyet generációról generációra adva tudjuk a legszebb fákat nevelni fenyőültetvényeinket. Mi is, mint mindenki itt Dél-Zalában kicsiben kezdtük a karácsonyfatermelést. Az évek során egyre nagyobb és nagyobb területen folyt a termelés, amíg elértük a mai körülbelül 10 hektárnyi ültetvényméretet. itt kínáljuk fenyőink nagy választékát.

Fejlett technológiák a Karácsonyfatermesztésben

A tapasztalat mellet fontosak a megfelelő segédezközök is. Csak a legjobb szerszámokkal lehet precíz és gyors munkát végezni. A fenyők gondozásában és kitermelésében segítenek minket ezek az ezközök. Például a képen látható John Deere Gator, mely az első ilyen gép volt Magyarországon, ezzel tudunk eljutni az ültetvényekre minden időjárási körülményben már 12 éve. Ezen kívül a Stihl fűkaszák és láncfűrészek, Solo permetezők, fenyőhálózó-gép és több erőgép illetve szállítójármű segíti a munkánkat.

Fontos még a megfelelő gyomirtó, permetszer és műtrágya kiválasztása valamint az a szakértelem ami a munkánk mögött van

Csemetétől a karácsonyfáig

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a legjobb fenyőfákkal szolgáljunk a vevőink számára. szerintünk ehhez elengedhetetlen, hogy a legjobb fenyőcsemetéket ültessük el. Így hát mi magunk állítjuk elő a csemetét is, csak így lehetünk biztosak, hogy a vevők mindig a legszebb fenyőket kapják. A csemeték 3 évi folyamatos gondozása után a munka nem áll meg az ültetéssel. Fenyőink minden évben megkapják a tápanyagutánpótlást, valamint tisztán tartjuk az ültetvényeket. Természetesen, ha szükséges végrehajtunk metszést, permetezést és minden mást azért, hogy a legszebb fenyőfák várják a vevőinket minden évben. 

Karácsonyfák kitermelése

Minden évben november közepén kezdődik a karácsonyfák kitermelése. A vevőink általában már a nyáron, a fenyők hajtása után kijelölik a nekik tetsző fákat. Ezeket kezdjük kitermelni, először a földlabdás és késöbb a vágott fákat, hogy azok minél frisebbek legyenek és a szállítás időpontjára készen legyenek. A kitermelés során is a legmagasabb minőségre törekszünk, enek elérésében segít minket nagy tapasztalatunk. A fák kivágása után azok aját megpucoljuk majd csomagoljuk a könnyebb szállítás érdekében. Ez legtöbbször hálóval, a 2019-ben beszerzett hidraulikus fenyőhálózó-géppel végezzük, közben törekszünk az elérhető legjobb minőségre. Gyökeres fenyők eseté a fákat összekötjük majd kézi erővel kiássuk, kiemeljük és bezsákoljuk. Ezután a fákat a faluban depózzuk olyan helyen, ahol akár kisteherautóra, utánfutóra vagy kamionra könnyedén felrakható. A vevők álatalában decmber első napjaiban szállítják el a fákat a piacokra.

Videók és képek a karácsonyfák kitermeléséről: